Hestemassasje - Om behandlingsmetodene

Massasje og triggerpunktbehandling

Jeg bruker i de fleste tilfeller klassiske massasjegrep som går i dybden på muskulaturen. Med grepene varmer jeg opp muskulaturen, drenerer bort slaggstoffer og løsner opp spenninger.

Ett triggerpunkt er et sensitivt punkt i muskelen som har oppstått grunnet en annsamling av slaggstoffer, stagnasjon i vevet og nerveirritasjon. Ved å bruke pressur på punktet løsner man opp på spenningen og frigjør endorfiner, som igjen beroliger og øker hestens velbefinnende. Et triggerpunkt kan ofte gi smerte i en annen muskel enn der punktet sitter.

Bindevevsmobilisering og bindevevsmassasje

Bindevevsmobilisering går ut på å bevege lag med bindevev, under huden eller mellom muskler som har klistret seg sammen. Gjennom å mobilisere bindevevet kan man minske på spenninger og muskler. Huden vil også bli mer elastisk.

Bindevevsmassasje er et drenerende grep som er med på å drenere vekk slaggstoffer fra bindevevet. Hensikten her er å stimulere bindevevet. Det kan samle seg mye slaggstoffer i bindvevet som kan gi smerter i musklene. Etter behandlingen kan hesten ofte få et behov for å tisse eller komme med avføring.

Segmentmassasje

Segmentmassasjen stimulerer de områdene som ryggmargsnervene går ut til. Med segmentmassasje påvirker man ikke bare musklene og bindevevet, men også de indre organene. Grepene kan virke mobiliserende på hele ryggsøylen. Massasjen utskiller også beroligende hormoner som kan virke smertedempende. Hester reagerer forskjellig etter en behandling. Hesten kan bli veldig slapp, eller så kan den bli veldig sprek og energisk.

Stretching

Med stretching kan man forebygge skader og øke mobiliteten i muskler og ledd. Jeg bruker teknikker som er trygge for muskler og sener. Hesten vil venne seg til behandlingen og den vil til slutt lære å kjenne igjen de forskjellige stretchingøvelsene. Jeg vil da kunne stretche hesten trygt og avslappet.

Eieren får ofte i oppgave å følge opp enkelte stretchingøvelser som hesten trenger.

Leddmobilisering, "myk kiropraktikk"

I motsetning til hva en kiropraktor gjør, jobber ikke jeg med å manipulere ledd. Jeg jobber med bindevevshinnen som kan ha strammet seg opp og fører til spenninger rundt leddene. Med behandling vil bindevevshinnen kunne "slappe av", noe som igjen bidrar til å løse opp låser rundt ledd. Ved for eksempel rotert bekken, kan jeg med forskjellige teknikker hjelpe til med å få knoklene i riktig posisjon.

Hydroterapi

I hydroterapi bruker man hovedsaklig varme og kulde som en del av behandlingen. Hydroterapi kan brukes som forebyggende, eller på akutte skader som for eksempel på en hevelse etter et spark.